Блог посвећен професији васпитача, васпитно обаразовном раду, утицају медија на децу и интеграцији ИКТ у раду васпитача

Блог или Фејзбук питање је сад

Инспирацију да напишем овај пост дала ми је колегиница, која је изузетно активна на Фејзбуку, питањем: ,,У чему је разлика између Фејзбука и Блога?''
Блог користим од 2009. године а на Фејзбуку сам активна тек од јануара 2014. године тачније, од када сам уочила да васпитачи користе Фејзбук далеко више од блогова. Да ли је време да се ствари промене у корист блога?

Ако сте радознали члан Фејзбука, проналазите и читате различите блогове, имате сопствени круг интересовања али још увек нисте направили свој блог, ево неколико промишљања о блогу због којих би требало да научите да правите блогове:
  1. Стварање и контрола садржаја и информација - на блогу радимо тачно оно што ми желимо (пишемо постове који садрже текст, фотографију, видео...на одређену тему), циљамо на тачно одређене теме и не ометата нас велики број информација које нам нису интересантне и не желимо да смо им изложени. Евентуална сарадња и коментарисање на блогу се одвија спорије и у позицији смо да је у потпуности контролишемо. Блог може бити директно повезан са Фејзбуком тако да оно што објављујемо на блогу аутоматски постаје објављено на Фејзбуку а исто тако и на другим друштвеним мрежама.
  2. Садржаји о којима пишемо на блогу повезани су у логичку целину и лако доступни и након више времена. На блогу су постови тј. чланци сврстани или по одређеним страницама или им аутор блога додољује ознаке и категорије по којима их је лако пронаћи и претраживати и после више година. Такође, они су присутни на претраживачима и дуго година након што смо их написали и поставили на блог.
  3. Јасна потврда да радимо праву ствар - када направимо блог имаћемо јасан увид у то колико људи је посетило наш блог у датом тренутку, дану, недељи, месецу и за све време његовог постојања. Знаћемо из којих земаља су људи који су посетили наш блог. Знаћемо који постови су имали колико прегледа. Претраживачи ће уврстити наш пост у резултате претраге.
  4. Направићемо онолико блогова колико желимо и контролисаћемо ко може да их чита.  Наши блогови могу бити свима видљиви, видљиви само особама које ми лично позовемо (не постоји опција ,,пријатељи'') или видљиви само нама. 
  5. Читаоци блога су они које интересује то што на блогу напишемо. Блог ће читати само они који деле иста или сличана интересовања са аутором блога што често није случај са нашим Фејзбук пријатељима и информацијама које постављамо на Фејзбук.
  6. Дужина једног поста на блогу је ,,елегантно'' неограничена. Дужина поста или странице блога је негораничена а и тако дугачка може бити интересантна и читана. Фејзбук је сувише брз медиј да би на њему неко читао јако дугачке садржаје.
  7. Спорије дељење а потпунија сарадња. Нека ми не замере фанови Фејзбука на следећим речима. Фејзбук ми делује попут комшинице која се нагиње над плотом и завирује у комшијске авлије а затим бризном, коју гарантује само интенет, преноси оно што је видела свима у селу (и шире). Фејзбук је одлична ствар за брзе кратке информације али не и за озбиљнију сарадњу, заједничко стварање и дељење каква су могућа на блогу. С друге стране, блог је попут домаћина који припрема и слави славу и коме у помоћ могу доћи добре кошије.
  8. Блог може бити место учења, портфолио (професионални, васпитно образовног рада, детета) и место сарадње и заједничког стварања (деце, васпитача, родитеља, учитеља...). (При чему то могу бити деца, васпитачи и родитељи једне групе или деца и вапитачи два и више вртића из различитих земаља).
  9. Блог пружа шансу за дуготрајно промишљање и ,,дотеривање'' постова пре него што их јавно објавимо. Рецимо, могуће је да на блогу имамо 70 објављених постова а да исто толико и више буде ,,у припреми'' тј. у ,,радној верзији'' - видимо их само ми и на њима можемо постепено да радимо.
  10. Могућност заказивања објаве поста на блогу унапред за тачно одређени датум. Рецимо, пишемо пост о јесењим плодовима а сада је пролеће. Одговара нам да пост буде објављен тек на јесен. Може!
  11. Могућност мењања садржаја поста. Увек је могуће приступити посту који је написан и променити га - додати нов садржај (текст, фотографију, видео....) или обрисати део садржаја.
  12. Увек можемо да обришемо цео пост па и цео блог.
  13. Блог можемо да пренесемо - копирамо на неко друго место, чак да га преносимо на другу платформу на пример са Блогера на Вордпрес.
  14. Анализа и размена - због свих наведених карактеристика блог је одлична алатка за анализу сопствене праксе и размену са колегама.